Wat doet een accountant?

Als accountant kijkt u als het ware in de financiële keuken van een onderneming. U kijkt niet alleen naar de cijfers maar analyseert deze ook. U hebt echter niet alleen met cijfers te maken, maar eigenlijk veel meer met mensen. Wat die cijfers u vertellen, moet u goed kunnen vertalen en uitleggen. De ene keer moet u vertellen dat een medewerker het mogelijk verkeerd heeft ingeschat en een andere keer kunt u een directeur het nieuws brengen dat hij een flinke winst (of verlies) heeft gemaakt. Door het breedschalige karakter van veel MKB ondernemingen, blijft het beroep van accountant en de werkzaamheden altijd ontzettend veelzijdig en daardoor interessant.

Achter de cijfers…
Als accountant (AA of RA) komt u bij allerlei soorten bedrijven, instellingen, ministeries of internationale ondernemingen over de vloer. Aan de hand van de cijfers ziet u of het goed of slecht gaat. De cijfers vertellen u alles! Er zijn nog maar weinig geheimen. Maar als een bepaalde investering onverantwoord is of als er een bedrijf klaar is om te worden verkocht, dan bent u aan zet! Of denk eens aan een beursgang. Door het huidige economische klimaat komt het misschien niet zo vaak meer voor, maar als het voorkomt, doet u een schat aan ervaring op. In sommige bedrijven analyseert u hoe verschillende afdelingen, zoals inkoop, marketing en personeel, zijn opgezet. Gaat alles wel volgens de regels en wordt het efficiënt gedaan? Vaak bent u in staat te constateren dat het anders of beter georganiseerd zou moeten worden en dan adviseert u direct de directie van de onderneming. De kleinere bedrijven bijvoorbeeld uit het midden-en kleinbedrijf ondersteunt u bij het voeren van de administratie en daarvan stelt u de jaarrekeningen samen. Daarnaast adviseert u de ondernemer in bedrijfseconomische, fiscale en juridische zaken en soms op het gebied van automatisering. Alleen? Nee, vaak met specialisten uit het betreffende vakgebied.

Controleren en goedkeuren
Eén keer per jaar worden de cijfers voor de jaarrekening van een bedrijf of instantie op een rij gezet. Wettelijk verplicht. Daaruit blijkt hoe de geldstromen van die onderneming zijn gelopen. Als deze cijfers kloppen, geeft de accountant een goedkeurende verklaring af. Die verklaring is erg belangrijk. Voor banken, om te beslissen of ze een lening willen geven. Voor aandeelhouders, om te zien hoe er met hun geld om is gegaan en of er bijvoorbeeld wel winst is gemaakt. En voor de overheid, bijvoorbeeld bij het verstrekken van subsidies of onderhandse leningen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan ook eens een kijkje op de site www.wateenaccountantdoet.nl

Meer weten wat wij kunnen betekenen of je kunnen informeren over werkzaamheden voor accountants?

Stuur ons een mail (info@groep88.nl) of bel direct naar 0297 – 24 14 59.

Onze consultants:
Unit AA Accountants:
Petra van Onna : 06 218 666 11

Of

Unit RegisterAccountants:
Peter A. Tijssen : 06 53 911 545

Waarom voor ons kiezen? Lees op onze website (www.groep88.nl/referenties) de referenties van de door ons geplaatste kandidaten. In 23 jaar hebben we heel veel kandidaten aan een nieuwe uitdaging geholpen. We zijn jou ook graag van dienst!